Ο Χαρίλαος Ερμείδης δίνει... "μαθήματα" στον Ηλία Μαμαλάκη! (video)
Ο γνωστός και αγαπητός μας Ηλίας Μαμαλάκης έχει έρθει στον τόπο μας αρκετές φορές, δηλώνει λάτρης του τοπίου, της ιστορίας αλλά και της...τοπικής κουζίνας. Ο ίδιος σε μια από τις επισκέψεις του δήλωσε:
Μια από τις πιο φημισμένες και παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής των Καλαβρύτων είναι η “ροδοζάχαρη”,
το υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο που παράγεται από εργαστήριο της περιοχής μας.
Πιο συγκεκριμένα, η ροδοζάχαρη Ερμείδης παρασκευάζεται πάνω από 80 χρόνια από το εκατοντάφυλλο, ένα είδος τριαντάφυλλου που φύεται στην περιοχή φύεται και είναι κατάλληλο για τη παρασκευή του ιδιαίτερου αυτού γλυκού.
Μια από τις πιο φημισμένες και παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής των Καλαβρύτων είναι η “ροδοζάχαρη”, το υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο. Ποιος φεύγει από τα Καλάβρυτα και δεν έχει πάρει μαζί του το «μαγικό» βαζάκι με το μεθυστικό άρωμα και την υπέροχη γεύση;
Πιο συγκεκριμένα, η ροδοζάχαρη, όπως εξηγεί στο kalavrytanea.gr o γνωστός Καλαβρυτινός επιχειρηματίας Χαρίλαος Ερμείδης, παρασκευάζεται πάνω από 80 χρόνια από το εκατοντάφυλλο, ένα είδος τριαντάφυλλου που φύεται στην περιοχή και είναι κατάλληλο για τη παρασκευή του γλυκού.
Η Ροδοζάχαρη είναι γλυκό του κουταλιού που μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Είναι ευεργετικό για τον οργανισμό εάν το χρησιμοποιήσετε πρωινή ώρα με άδειο στομάχι. Μπορείτε να το απολαύσετε ως μαρμελάδα στη φέτα το ψωμί, σε τάρτες, να το προσθέσετε στην κρέμα, το ρυζόγαλο, το παγωτό και για πολλές άλλες χρήσεις ανάλογα με τη φαντασία της νοικοκυράς!
Την Άνοιξη, το άρωμα των τριαντάφυλλων πλημμυρίζει την περιοχή και γίνεται η συγκομιδή και η προετοιμασία του γλυκού. Στο εργαστήριο του κ. Ερμείδη, στον πεζόδρομο των Καλαβρύτων θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την παρασκευή του ιδιαίτερου αυτού τριανταφυλλένιου γλυκού!
Η ροδοζάχαρη. Από τα πιο διάσημα παραδοσιακά προϊόντα των Καλαβρύτων -και σίγουρα το πιο γλυκό- είναι η ροδοζάχαρη. Μάστορας ο Ηλίας Ερμείδης, συνεχίζει μια παράδοση που ξεκινάει από το 1922, με μια οικογένεια ζαχαροπλαστών από την Κερασούντα και μια καλά φυλαγμένη συνταγή που -σε συνδυασμό με την πρώτη ύλη από τις τριανταφυλλιές της περιοχής- δίνει το πιο ωραίο γλυκό με ροδοπέταλα που έχετε δοκιμάσει (φωτό κεντρική). Ερμείδης: 25ης Μαρτίου 34, τηλ. 2692022346
Για την πιο λαχταριστή εκδοχή του ντόπιου γλυκού κουταλιού ροδοζάχαρη αλλά και εξαιρετικά κωκ με αλευρόκρεμα, προτίμησε το ζαχαροπλαστείο Ερμείδη που λειτουργεί από το 1926.
Διεύθυνση | 25ης Μαρτίου 34 |
---|---|
Τηλέφωνο | 26920 22346 |
Καλάβρυτα ή Ζαρούχλα; Εξαρτάται με τι διάθεση έρχεσαι. Οι σκιέρ ας προτιμήσουν τα πρώτα, για σίγουρη πρόσβαση στο χιονοδρομικό ( με τα χιόνια ο ασφαλτόδρομος που το συνδέει με τη Ζαρούχλα είναι συχνά κλειστός ) και για κλασικές διαδρομές: περαντζάδα στον κεντρικό πεζόδρομο ( τουλάχιστον για εκείνες τις χυλοπίτες και τα γλυκά από το κατάστημα Χελμός και το γλυκό ροδοζάχαρη του Ερμείδη ), ραχάτι στα café-bars «Μοντάνα», «Σλάλομ», «Χόβολη» και στη «Σοκολατερί», νυχτερινές εξορμήσεις με ροκιές στο ιστορικό «Σκηνικό» και στην μπιραρία «Barrel», μαγειρευτά και γουρουνόπουλο στην ταβέρνα «Βαρβιτσιώτης»... Αλλά αν η παρέα προτιμά το καλό κρασί με υπόκρουση τζαζ, σας βλέπω να κολλάτε στο wine bar «Οινέας».
Για λουκουµάδες, τους καλύτερους θα τους γευτείς στο καφενείο του σταθµού. Εξαιρετικά κοκ µε αλευρόκρεµα αναζήτησε στο ζαχαροπλαστείο Ερµείδη (25ης Μαρτίου 34, τηλ. 26920 22346), που λειτουργεί από το 1926. Στην επιστροφή σου στο χιονοδροµικό κάνε µια στάση στο κιόσκι του Πραξιτέλη, για να κεραστείς ρακόµελο και να προµηθευτείς τοπικό µέλι δικής του παραγωγής.
Τα ράφια και τα ψυγεία τους μόνο εκλεκτικότητα μαρτυρούν. Βελούδινο γιαούρτι από τη Μονή Μακαριωτίσσης στη Βοιωτία. Σκέτο, με μέλι, με μέλι και καρύδια ή με ροδοζάχαρη του Ερμείδη από τα Καλάβρυτα. Το απολαμβάνεις επιτόπου. Στα αλλαντικά, λουκάνικα του Μουλκιώτη και στα τυριά παλαιωμένο κασέρι Προίκα και φέτα Ζήρειας. Επίσης παξιμάδια από τον φούρνο Νικητέα στη Σπάρτη, λαλάγγια, βότανα και μυρωδικά από το αγρόκτημα Πράσινο Πέταλο στον Ταΰγετο, σάλτσες Τσεντεμίδη, χειροποίητες καραμέλες Ναξία, μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μέλια και όλες σχεδόν οι ελληνικές μπίρες.
Κάτι όμως πραγματικά ξεχωριστό είναι η ροδοζάχαρη, γλυκό του κουταλιού από τριαντάφυλλο - είναι απίθανο! Θα το βρείτε στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Ερμείδης. Μη διστάσετε να κουβεντιάσετε με τον συμπαθέστατο κύριο Χαρίλαο, τον ιδιοκτήτη, που θα σας δώσει πολλές και έγκυρες πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα, αλλά θα σας ενημερώσει και για το ετήσιο πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού, ως πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαβρύτων.
Νέα | Συμβουλές | Συνταγές με ροδοζάχαρη |
||||
Περισσότερα | Περισσότερα | Περισσότερα |
Κεντρικό
|
Τηλέφωνο |
Ηλεκτρονική αλληλογραφία: |